Nuffnang Ad

Sunday, November 13, 2011

Mee Kuah Ketam My Way...

Hmmm...semalam buat mee kuah ketam...sbb ade ketam dlm freezer tuu...beli dah lama gak,  kat bgn lalang nun...tp still ok...maybe sbb still fresh masa beli...
So, i buat mcm nie...

Bahan2...
Mee kuning 1bungkus
Ketam 2 ekor potong dua je..n ketuk sket..
daging sket...maybe 200gram ( ni pun sbb ade daging korban org bagi)
bwg pth 2ulas
bwg merah anggaran 5ulas
kisar 2-2 ni
sebijik tomato potong dadu
minyak utk menumis

Sayur2
i letak sayur sawi sket, kobis bunga sket, jagung kecik tu sket...
daun bwg~hiasan
bwg goreng masa dah nak siap...


sos tomato 4sudu
sos cili 5sudu
cilih boh 3sudu
sos tiram 1sudu
sos ikan 1 sudu
kicap manis sket...

garam, gula secukup rasa

kentang 2bijik, rebus n blend...
telur sebijik..
2-2ni nak bg pekat kuahnye...
air...

cara-caranye...
panaskan minyak...
masukkan bwg putih...
bile garing, masukkan bwg merah plak...
dah garing 2-2, masukkan cili boh plak...bagi masak dlu,
then masukkan daging...
lepas 10minit mcm tu,
masukkan  sos-sos semuanye n kicap...kacau2 sampai sebati,
pastu masukkan air...dlm 3mangkuk...
api wat perlahan je...tp i tinggalkan lama ni...about 40minit...siap leh g beli kentang, mee kat kedai dulu...huhu..
hasilnye...daging sedap...empuk...

pastu lehla letak ketam, sayur2, kentang yg dah blend ngan air sket sbb campurkan air kuah tu skali masa blend...kot taste dia lari...heh... telur pun, pecahkan, terus kacau2 bagi hancur btol...

lama sket, dah gelegak(word org ganu) means mendidih, letak le bwg goreng...

last skali, celurkan mee, letak dlm pinggan, masukkan kuah, then, letak daun bwg...hmmm...yummy!

lehla ckp yummy sbb my husband pun mkn 1pinggan penuh slurp2 about 10minutes je hbs skali ngan ketamnye...huhu..mlm satu pinggan lagi b4 tdo...pg td plak mkn lg skali... ;p puas hati ku...heee


No comments: